Wednesday, July 17, 2013

Ashraf Muslim Telah Bernikah Dengan Wan Sakinah Di Thailand

Ashraf Muslim sebenarnya telah pun bernikah buat kali kedua dengan bekas kru produksi televisyen, Wan Sakinah Ahmad Saburi di Thailand, 7 Julai lalu. Perkara ini diketahui apabila Ashraf hari ini hadir ke Mahkamah Tinggi Syariah Kuala Lumpur.

Sehubungan dengan itu, Mahkamah Tinggi Syariah di sini hari ini membenarkan pelakon Mohd. Ashraf Muslim untuk menarik balik permohonan kebenaran poligami. Hakim Syarie Muhamad Abdul Karim Wahab mengarahkan Mohd. Ashraf untuk membayar kos mahkamah RM8,000 kepada isteri pertama, Noor Dayana Lokman.

Sakinah

111 comments:

  1. apa salah dayana tu ngan kau oh sakinah

    ReplyDelete
  2. apa salah dayana tu ngan kau oh sakinah

    ReplyDelete
  3. Replies
    1. Giler pun tak jahat macam dia kan, kan kan???....

      Delete
  4. tak sukanya tengok senyuman kau tu...hmmm

    ReplyDelete
  5. best ker buat kat kaum sejenis cam nih...nape ek asraf tu tak menikah je dgn ppuan ni je dari dulu...kenapa kena menikah gak dgn dayana tu kalo nak buat hati dia sakit..hmmm

    ReplyDelete
  6. gaya gedik gilerrr..ko kawen je la ngn ashrafff,..aku rasa bnyk lagi laki kt luar sana yg nk si dayana ni..

    ReplyDelete
  7. Klu ko kn tmpt dayana pe ko rse sakinah.dayana tu ckup segalanye...agama, pelajaran tinggi, paras rupe...tue pn tuli lg

    ReplyDelete
  8. Klu ko kn tmpt dayana pe ko rse sakinah.dayana tu ckup segalanye...agama, pelajaran tinggi, paras rupe...tue pn tuli lg

    ReplyDelete
  9. haritu beria sangat ckap harian metro fitnah ko la sgala bagai .tp betol ko mmg ade skandal ngan laki die..mmg jdoh ketentuan di tangan allah tp ko rmpas suami org 1 ari akn dibalas x dkat ko lt anak ko..kalau ade anak la

    ReplyDelete
  10. Satu hari nanti kau dapat balik ape yg kau buat. Kalau tak kena dekat kau kena dekat keturunan kau. Apesal lah kau ni xde hati perut amik laki orang. Senyum kau tu pun dah nampak kau ni hati busuk xde maruah.

    ReplyDelete
  11. Bukan salah sakinah ni je pon. Kalau si ashraf tak nak kat dia, tak jadi pun. Lumrah manusia, kalu kes lelaki kawen lagi msti pompuan ke2 tu je kena maki, yg lelaki ti yg gatal jugak kan. Tau dh ada isteri, simpan mata,hati utk isteri laa. Sma2 dh jatuh cinta, cinta tu perasaan anugerah Allah, korang tak pyh nk mnilai knp dia nk kawen lagi kat sakinah tu. Doakan yg baik2, yg penting dia dh kawen pun. Nk ckp apa pun xguna dh. Hak berkahwen hak manusia becinta. Dri buat maksiat!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ni akak ni gaye ckp mcm isteri ke dua je

      Delete
    2. Rasa2 akak ni isteri kedua jugak ni

      Delete
    3. Yang penting keredhaan Allah. Like.

      Delete
    4. Kalau dah tahu maksiat, kenapa nak hampiri gak? Kata Perawat Islam? Hati dan Minda nya sentiasa diselebungi ayat-ayat suci Al-Quran... Memanglah syaitan tu memang menduga pada mereka2 yang ingin berdamping dengan Allah SWT dan Al-Quran.. nampaknya Saudara Ashraf Muslim tertewas juga dengan wanita dan godaannya... I salute you sebab letak jawatan semua sekali dalam company Al-Hidayah tu.. Sebab awak dah takde kapasiti lagi, apatah imej sebagai seorang Perawat Islam... Doa saya, janganlah Allah SWT tarik balik hidayah yang telah dikurniakanNya setelah Ia memberikannya pada saudara... Duduk, renungkan, beristighfar banyak2.. Ingatlah pada Allah SWT...

      Delete
  12. Btw, korg tak rse ke dia ni kene sihir?
    Tapi kalau ye knape ayah dayana tak dpt detect?
    Dan korg tengok sesetia mana dayana ni?
    Dr ok... Kalau ashraff ni tinggalkan dia berduyun org nak ok.
    Sakinah,laknat Allah buat hamba3Nya yang menggunakan ilmu hitam untuk merosakkan kebahagiaan orang andai itu kebenarannya. Dan ashraff... Sedarlah kau laki akan dpertanggungjawabkan atas amanah ko. Jangan ko sia3kan dayana atau baik kau pulangkan dia pada kuarga dia andai ko nak menganiaya dia. Wassalam

    ReplyDelete
    Replies
    1. YeS better pulangkn blik dayana tu pd family die..she is DR..great better from this bitch sakinah!!

      Delete
    2. Kesian kat Hj. Lokman... Dulu masa lu takde apae-ape, dia amik lu jadi protege dia untuk jadi Perawat Islam kat Al-Hidayah tu... Wa still ingat ada temankan sedara wa masuk kat bilik rawatan kat rumah Hj. Lokman kat Sungai Pusu tu.. Toye aje muka lu bro time tu masa jadi assistant Hj. Lokman.. Punyalah tinggi harapan Hj. Lokman kat lu bro, sampai dia kasi anak dia (Dayana) untuk nikah sama lu.. Tapi wa rasa lu ada agenda la bro... Lu dah dapat semua yang lu nak, pastu lu cari jalan nak blah gitu aje.. Niat lu tu bro,.. niat lu tu... Tak kesian ke kat Dayana tu bro? Sebab lu stim lagi kat pompuan lain, lu cari alasan memacam nak kawin lagi... Pegidah kalau lu kata sbb nak tolong atau alasan nak dapat anak... Lu sendiri pun dah tolong ramai pesakit yg ada problem nak dapatkan anak kat klinik al-hidayah lu tu.. Takkan la perawat sendiri takleh nak usaha untuk diri sendiri? Alasan paling dangkal lu berilah bro.. Sekarang, apa citer grand plan lu dulu kata nak buka Hospital Islam la, nak naikkan martabat rawatan Islam la, Sekolah Tahfiz kat Janda Baik tu la, baik punya Master Plan lu canangkan satu dunia, alih-alih lu letak jawatan plak semua sekali kat dalam Al-Hidayah Group tu... Lu tak kesian ke dgn pak mertua lu tu? Wa tengok muka dia pun dah frust giler daa, sebab lu punya hal.. Lu yang gatal, pastu satu keluarga Hj. Lokman merana... Abis imej dia dan Al-Hidayah Medic tarnished just like that because of your stupidity, foolishness and selfishness... Maaf cakap la bro, lu nie jenis tak pikir panjang punya orang.. Dulu wa respect lu, tapi skrg, ntahlah... Allah SWT knows the best... "Good luck" to you on your latest wife addition...

      Delete
    3. Amekkawwwww Ashraf Muslim!!!...

      Delete
  13. Wew...bukan semua yg berani nk poligami...tahniah kerana memilih untuk bernikah dari membuat maksiat...amin

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak boleh menghalalkan apa cara pun bg tujuan yg baik, kalau org yg baik, tindakannya pun baik, dosa sesama manusia lg susah nak dpt kemaafan, hati manusia kan

      Delete
    2. tak boleh menghalalkan apa cara pun bg tujuan yg baik, kalau org yg baik, tindakannya pun baik, dosa sesama manusia lg susah nak dpt kemaafan, hati manusia kan

      Delete
  14. sudah trtulis prjlnn idupnya begitu.. Allah dh aturkn sgalenye dr kt dlm rahim ibu lg.cuma kt je xtau cmne prjlnn idup kt. xpyh la nk komen2 sgt. lbh baik doakn yg trbaik untk kt. jodoh kt pn kt xtaw lg cmne...ntah2 kene nasibyg sama jgk....nauzubillah

    ReplyDelete
  15. berpoligami boleh tapi atas dasar apa? jgn sampai ada yg teraniaya.itu kejam namanya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Btol...sokong...org laki skng poligami semua nak yg anak dara yang baru habis blajar u...
      Knpa tak cari yg dkt cerok kg kluarga yg susah yg ibu tunggal???? Puihhhh!!
      Tang poligami nk ikot sunnah..yg lain?yang wajib??
      Sume xleh pakai!!!!!

      Delete
    2. Kalau Ashraf nak kahwin lagi satu mmg hak die. Cuba rujuk balik hukum agama. Tak payah ada sebab pun nak kahwin kedua ketiga keempat. Kalau Ashraf rasa boleh ellakkan maksiat dgn kahwin lagi satu maka mungkin itu sebab untuk Ashraf. Takkan nak ckp kuat2 kat media kot.

      Delete
    3. ingat pemimpim @ suami perlu adil, balasan disana sudah pasti menunggu,

      Delete
    4. ingat pemimpim @ suami perlu adil, balasan disana sudah pasti menunggu,

      Delete
  16. Eeee..getik aku tngok betine ni...gedik....bgai lngit dn bumi ko dgn dayana tu...gatal!!!!

    ReplyDelete
  17. Inilah pjalanan nya...rse mrh, rse nk maki, rse bengang smue ade. Tp rse kasih dan kasihan pd dayana melangkaui sgale perasaan itu......mgkin di dunia bgitulah hidupnye, hnye 1 doa buatmu dayana...smoge dayana tenang di bwh rahmatNya.besar pahalamu d sisiNya..:')

    ReplyDelete
    Replies
    1. munkin berkat kesabaran dan keredhaan dayana, Allah janjikan yg lebih manis, biarla mereka dgn tindakan yg sebegitu, setiap dugaan Allah janjikan hikmah

      Delete
  18. Xfairla kalo kawin kedua kali alasan xde anak...kot ye pon ceraikan dlu dayana pastu tgk sape yg btul2 xdpt anak...baru brp tahun kawin...org lain 10 tahun kawin baru dpt anak...sabar je...retis..retis...sabar ye dayana

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dayana pun tak minta cerai ko sedap2 nak suruh dia kena cerai. Kejam dan zalim kalau Ashraf ceraikan dayana semata mata nak kahwin lagi. Kalau ashraf boleh jalankan tanggungjawab dah cukup bagus. Tak payah menilai orang kalau ilmu di dada tu tak cukup

      Delete
  19. sakinah tu sanggup putus dgn tunang die (staff media prima gak) semata2 sbb nak kejar si ashraf muslim.
    Allah maha adil.. die pasti akan dpt balasannye.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ohhh, si minah nie pun staff media prima la gak? Mmmmmm, no wonder la... Media Prima kan mmg cam gitu... Agaknya, kebanyakan staff2nya pun perangai cam si Sakinah nie gak... Nama elok, tapi perangai hampeh... Suka suka nenek lu aje nakkan laki orang ehk?.. Apa dah kurang sangat ke jantan kat Malaysia nie? Susah2, cari aje mat bangla atau pakistan putih yang ada iras2 mcm Ashraf nie,.. kira boleh la pakai dan lepas lu punya meroyan dan gian nakkan si Ashraf...

      Delete
    2. die ex staff.. ala.. dlu die wartawan nasi lemak kopi o.. wartawan tuk segmen masak2..
      kat situ la baru die knal AM. sbb AM pun de segmen ngan bapak dayana psl perubatan islam tu dlm NLKO.
      padahal mase tu si sakinah ni dah btunang dah pun.
      mmg merenyam pompuan tu.

      Delete
    3. Astaghafirullahalazim.... Tak sangka ye?... Takpe, dia ingat dia hidup kat dunia nie nak menongkat langit kot?...

      Delete
    4. Kat Panass - Melodi semalam (Ahad 21/7), pengakuan bekas tunang si Sakinah nie, telah menyerlahkan lagi wajah sebenar minah nie dengan agenda2 nya utk memiliki Ashraf dari mula lagi walaupun dah tahu org tu dah bertunang nak kawin...Ashraf pun 2 X 5 gak, dah tahu minah nie dah bertunang, yang pegi gatal layan gak tu apehal???

      Delete
  20. Bersabarlah dayana...ade hikmah disebalik sume ni..Allah uji dayana kerana Allah sygkn die

    ReplyDelete
  21. Yg baik tu dari allah yang buruktu biar lah diampunkan dosa oleh allah. Bulan suci ini moga hati ikut suci termasuk perkataan kita nanti. Biarlah allah yg maha pengatur mengetahui apa yg terbaik untuk mereka. Sabarlah di kau dayana. Allah menguji hambanya bermacam cara. Kau sanggup melaluinya.doa kami untuk semua.

    ReplyDelete
  22. Bebanyakkan Bsabar...Semoga allah memberi petunjuk kepada awak dayana...Semoga suatu hari nanti awk Bahagia...aminn...

    ReplyDelete
  23. Besar sungguh ujian utk awak dayana.. Ada hikmah setiap apa yg jadi..

    ReplyDelete
  24. Oh lelaki tak guuuuuna~

    ReplyDelete
  25. Alhamdulillah...terhindar dari melakukan maksiat....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah,.. tapi kalau dah tahu ada ruang nak terjebak dengan maksiat, kenapa nak dekat juga? Kan Allah SWT dah pesan, jangan kamu hampiri zina atau mukaddimahnya... Awak tu dah status bersuami En. Ashraf Muslim... Takkan la dah ada bini pun masih lagi tak tahu nak jaga akhlas dan batas sebagai seorang suami?.. Sesia jelah awak menikah sampai depan Baitullah dulu,.. Inilah agaknya balasan kalau niat dari awal dah tak ikhlas...

      Delete
  26. Dibulan ramadhan ni.. Kita doakan yang terbaik untuk semua dah la. Tak baik marah2 kurang puasa kita nanti. Hal rumahtangga dia.. Tahulah mereka menyelesaikannya

    ReplyDelete
  27. Untuk Ashraf, tahniah atas pernikahan anda. Tanggungjawab semakin bertambah. Hidup semakin mencabar. Selagi tak melanggar hukum syarak bagi sy tak salah. Pandangan masyarakat kita umumnya memang menentang poligami. Jadi diharapkan Ashraf, Dayana dan Sakinah akan dapat membuktikan tanggapan negatif ini salah.
    Untuk Dayana, ini memang ujian yang sgt besar. Kalau Dayana redha dgn apa yg berlaku iAllah naik lagi satu darjat beliau disisi Allah. Mana tahu tak lama lagi Dayana akan menimang cahaya mata Ashraf. Rezeki Allah yang tentukan.
    Untuk Sakinah tahniah dan semoga berjaya menghadapi segala cabaran menjadi isteri kedua. Tohmahan dan cacian bahkan fitnah takkan dapat dielakkan. Kuatkan hati. Kte mencari keredhaan Allah bukan keredhaan orang ramai yang kebanyakannya tak cukup kesedaran dan ilmu.
    Diharapkan Ashraf dapat memimpin kedua keluarga dengan baik. Rezeki Allah dah tentukan. Cuma kita perlu cari jalan untuk mendapatkannya..
    Wassalam

    ReplyDelete
    Replies
    1. Poligami x ditentang!!!! Caranya tu..terang2 asyraf tdk menghormati sesiapa termasuklah mahkamah, jika dia buat cr yg betul, org mmg akn kesian dgn dayana, tp org akn lg hormat dia.

      Delete
  28. Saya juga isteri kedua berkahwin dgn suami yg tiada zuriat setelah 12 tahun perkahwinan. Usia perkahwinan kami dah pun 4 tahun dgn kurniaan 2 anak. Semoga Sakinah sabar dan tidak tamak. Nasihat utk Sakinah, awal2 ni mungkin agak susah nak adapt persekitaran br. Tp bersabar2. Insyallah bila ada anak2...anda dah x leka sgt dgn suami, dan sglnya. Sehingga kini sy ada lg mndapat kata2 sinis dr pjbt, jiran, saudara dll. Tapi ada aku kesah? Yg pnting suami laksanakn tggjawab, giliran yg seimbang dan nafkaf yg terbela. Syukur alhamdulillah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg la awak x kisah

      Delete
    2. Ye la, ada lu kesah sis?.. Sebab lu selfish, pikir kan pasal diri lu aje.. Boleh lu bagi nasihat sengal camnie kat Dayana, suruh dia adapt with new environment dan tak leka sangat dengan suami.. Hello.. Agaknya lu pun sama gak baut madu tua lu camtu ehk? Bila dia tak kisahkan lagi laki dia, senang la lu nak conquer abis.. Sampai laki lu tak ingat lagi bini tua lagi.. What kind of human are you? Ingat la kak, suami yang lu dapat skrg nie walaupun dengan jalan apa, bukan semestinya laki yang sama gak untuk ko kat akhirat esok.. Kita kena doa siang malam, agar kita suami isteri di dunia dan juga bertemu untuk selamanya di akhirat esok dengan pasangan yang sama.. Sekarang takpela, ko kata ko bahagia eh? Nanti esok lusa, Allah SWT pay back cash, ko jangan la menangis dan meroyan ya kak?.. Bukan niat wa nak doa yg tak baik buat lu, tapi dunia nie kejap aje.. Dalam masa yang sekejap tu Allah bagi pinjam, janganlah nak melukakan dan menyakitkan hati orang lain sesama kaum dengan lu untuk sepanjang hayat.. Lu pikirrrlahh sendiri...

      Delete
    3. Tak tamak WAK LUUUU!!!.... Hampeh punya statement... Esok nanti, tak kena kat kau, kena plak kat anak-anak kau, barulah padan muka time tu...

      Delete
    4. Utk yg reply komen ni sy harap suami masing2 tak makan luar semata2 taknak isteri marah kawen lain.hehe

      Delete
    5. Yang mereplies ni mesti kaum wanita juga, haha. Maksud saya tu kepada Sakinah la. Sakinah, jgn tamak. Sakinah, nanti ada anak ko akan lupa sikit2 pasal suami/ madu/ etc. Itu maksud saya. Dulu2 baru lepas kahwin, masa belum ada anak asyik pk suami madu suami madu. Jadi bila dah ada anak, kurang rasanya @ lebih tepat takda masa nak pk pasal mereka. Sebab saya terlaluuuuuuuuuuuuuuuu bussyy dengan anak2. Saya hujung minggu bagi anak2 saya main di rumah madu, ok what? Anak2 pun panggil dia mama, cuma saya dan madu takdalah kamceng macam bini-bini Salleh Yacob, kami tak reti. Cuma hormat je la kehidupan masing2...

      Delete
    6. Yang suami makan luar tu, sendiri cari penyakit... Kalau dah memang azalinya gatal + miang, org gaji indon kat rumah tu pun disebatnya... Takyah nak cari makan "kat luar".. Pucuk pangkalnya, tepuk dada tanya iman... Kalau kuat iman dan taqwa, insha Allah takkan termakan punya godaan wanita nie.. Jatuhnya seorang lelaki itu kerana 3 tewas dalam perkara, 1)Harta (emas + perak), 2) Pangkat dan Kuasa dan 3) Wanita...

      Delete
    7. Alasan utama seorang suami nak bukak "cawangan" baru.. 1)Sebab nak tolong kaum hawa yang dah terlebih-lebih nisbahnya dgn lelaki - Tak cukup kuat... 2)Sebab nak anak pasal bini mandul (atau sendiri yg mati pucuk tapi ego punya pasal, taknak ngaku) - Ada banyak kaedah perubatan atau paling tidak pun amik aje anak angkat dulu.. 3)Sebab nak mengelakkan maksiat - Pun banyak cara lain nak elakkan maksiat... Natijahnya, sebab yang paling relevan ialah sebab NAFSU SEKS.. Kalau betul ikhlas nak kawin lagi, kenapa tak amik aje ibu2 tunggal yang bersepah kat Malaysia nie.. Tahu plak nak cari yang muda bergetah aje.. Almaklumlah, bini tua punya dah start to expired... Itulah alasannya yang sebenar,.. Kalau bagi alasan selain tu, ITU SEMUA POYO!

      Delete
    8. Kawen siam gak ke? X kut...bkn bini tua je redha kn..keluarga pj terima kn...sama ke dgn asyraf? Pe pl pesan kt Dayana?

      Delete
  29. Sy yg menitik air mata byangkn xsmpi 5thn suami dh buat hal. Nak2 its happen sejak xsmpi setahun pun usia marriage awk. Mungkin awk tak nk dimadukan. Sbb tu ashraf g court wat permohonan. Tup tup dpt tahu dia dh kawin. Kt siam lak tu. Allahu akbar.. Besar dugaan awk ni dayana. Hmm masa kt court awk nmpk tenang tp kalo sy ditmpt awk pun ntahla sy mungkin xsekuat itu. Sorry, ter emo ;(

    ReplyDelete
  30. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  31. Ada tak sebab Ashraf kawen dgn Dayana sebab nak gunakan kekayaan ayah Dayana untuk kepentingan diri Ashraf sendiri? Atau, ada kemungkinan tak Ashraf sebenarnya dah merancang semua ni sebelum berkahwin dengan Dayana? Sakinah ni dah lama wujud dalam hubungan Ashraf dan Dayana. Cuma berjaya dihidu selepas 9 bulan selepas Ashraf dan Dayana berkahwin.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Setujuuuuu.... Ada udang di sebalik mee si Ashraf Muslim poyo nie...

      Delete
  32. Ade sbb knp berpoligami Allah benarkan..kita ni jgn sesekali pertikaikannye, karang boleh jatuh kufur pulak nanti.Mmng perasaan jealous tu ada dlm setiap diri wanita.. nafsu dan akal x dpt berjalan seiring bila suami bernikah lagi..mmng itu ujian Aalh utk para wankta..tp kena igt dunia ini suami bukan tujuan utama kita..di mahsyar kita x kenal suami n suami x kenal kita..Hanya Allah dan rasul tmpt kita pergantungan kita.. Jgn berlebihan berdebat dlm hal ini kerana di syurga esok bukan kita juga berkongsi suami dgn bidadari.. itupun jika kita layak ke syurga

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam ramadan... Rasanya statement awak nie ada banyak loophole especially bab suami di dunia dan akhirat tu.. Kena banyak pencerahan dan berilmu pada yang lebih arif.. Saya cadangkan, tanya soalan ini pada Ustaz Azhar Idrus kalau ada peluang.. Semoga tidak ada salah faham yang lebih mengelirukan para pembaca dan pengomen di sini...

      Delete
    2. Xde sape pertikaikan pologami..tp caranya..dh bw ke mahkamah, tggu je la keputusan mahkamah..nmpk sgt dh x tahan nk tggu..

      Delete
  33. Tak perlu jumpa UAI pon tak per..popular sgt tu.. cuma kena rajin je pi majlis ilmu..dtg berjemaah ikut suami ke masjid..ikut kuliah catit ilmu yg dsampikan para alim ulama'. Kat situ akn timbul kesedaran apakah tujuan sbnr kita hidup ni.. x perlu bnyk bg hukum org sdgkn kita tau kita jahil.. berbicara hanya berlandaskan nafsu..dan nafsu sentiasa dikawal oleh syaitan.. sampaikan hak2 Allah dan had2 manusia pon x boleh nk beza..maad..salam ramadan..perbanyakkan berzikir n berselaeat lbh baik dr memfitnah mencaci dan melags lagakan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salah ke saya memilih untuk menjadi isteri kedua?

      Delete
    2. Xslh kalo sama2 rela (isteri pertama-madu) Tp kalo sorang tu TERPAKSA sorang tu BERIA2 acaner tu kak? Kesian kak, kt bini pertama. Hal akk, 12thn. Tp ashraf n dayana ni baru sgt kawin. Tak smpi 5thn pun. Ade baik gak undang2 poligami kt msia ni ketat skit. Myb nk bg masa buat suami, isteri n bakal madu berbincang sblm diluluskan or tidak. Wanita2 mcm sakinah ni yg buat ramai marah. Dh tau ashraf tu someone's husband, g la jauh2. Kalo dia tak layn, menda ni xjd... Kes diaorg ni patut diambik iktibar. Jgn senang2 nk berkongsi. Tak semua isteri sanggup!

      Delete
    3. Bagi saya, memang tak salah menjadi isteri ke 2, ke 3 atau ke 4 sekalipun.. Tapi kaedahnya kena betul.. Sebab itu semua ketentuan dan juga jangan lupa "dugaan dan ujian" buat mereka yg jadi no 2 dan seterusnya.. Lagi baik carilah lelaki2 yang masih bujang atau paling tidak pun duda pun okay gak.. Nie sebab tengok muka si Ashraf Muslim tu good looking sikit, mula lah pompuan cair... Ada dengar citer, yang pompuan2 spesis gedik dan mentel nie, pegi Klinik Al-Hidayah Medic kat Setiawangsa tu, buat2 sakit (padahal takde mende pun) semata-mata nak tengok Ashraf Muslim dari dekat.. Pastu siap boleh paksa2 petugas2 kat kaunter tu, untuk pastikan yang diorang dapat Ashraf Muslim sebagai perawat (no. siri kena start dari 2001, kira Ashraf jaga kaunter no. 2 la tu..).. Ini macam punya pompuan pun ada kat dunia nie...

      Delete
    4. Tu pasal agaknya ramai pompuan yg sokong asyraf..agaknya hrp jd no 3 & no 4 kut. Klau cara dr awal tu x btol kd akhirnya pun begitu la sll nye

      Delete
  34. Simpati pada mereka yg berkelahi kpd perkara yg merugikan.. ashraf dayana n sakinah..semoga kalian di rahmati Allah..jgn dgr atau tepengaruh dgn hasutan2 diruang ini.. jalani hidup kalian dgn sabar. Saling kasih mengasihi dn berlaku adil...sentiasa bersangka baik dgn Allah..jgn cpt menghukum seseorang.. sekiranya hukuman fitnah n cacian yg diberi kpd kalian tidak setimpal dgn dosa yg kalian lakukan.. bergembiralah kerana mereka akn membayar pahala mereka kpd kamu di sana sehingga setimpalnya apa yg tidak benar mereka katakan kpd kamu..

    ReplyDelete
  35. dua duanya x ada yg cantik.. punya bini dua,semua tak cantik.. carilah yg cantik satu.. ini tambah bini,muka biasa saja.. boooooooooo!!!!!!

    ReplyDelete
  36. Jadi macam I senang...I dah agak suami I ada hati 100% pd pompuan lain dan anggap I n anak2 mcm smpah. Sbg isteri,I dah boleh rasa yg suami mmg dah xnak kami lg. Mencari pelbagai alasan namun I x pernah bersangka buruk pd nya. Dia th dia x mampu berpoligami. Nak ceraikan I membabi buta, nanti apa lak org kata. Justeru memberi tekanan yg cukup hebat spy akhirnya I sndiri memohon cerai dan itu akan menjadi I alasan utk dia berkahwin dgn perempuan tu... drpd I d poligami dgn keadaan dia x boleh berlaku adil, baik I angkat kaki dulu dgn anak2.

    ReplyDelete
  37. Mmg sah2 lps je dia kawin dgn pompuan tu lgsung la x ambil th hal anak2 cm bg nafkah rm500 sebulan utk 3 anak. Lain tu terus cuci tangan n kaki. Tu cara2 lelaki kuat solat akhir zaman ni. Utk diyana, klu msh sanggup vermadu, teruskan selagi termampu. Namun kiranya x mampu, decide utk hidup sendiri. Pengalaman I slps bercerai, keikhlasan hati kita selama ini thdp suami yg x setia thadap kita, allah maha mengetahui. Pastinya Dia telah merancang yg lbh baik utk kita. Ingt. Tajpa seorg suami yg x setia kita mampu jadi seorg yg hebat dr terus makan hati dgn suami yg jelas2 x menghargai kt sbg isteri. Jdkan alasan tiada anak tk bkahwin lain. Anak tu jelas anugerah allah. U sendiri pun nak kkan, tp sah x da rezeki...

    ReplyDelete
  38. Tak pe Dayana, Allah menguji pada

    ReplyDelete
  39. Insyallah Dayana Akan selamat dunia serta akhirat jika Dayana banyak mengadu pada Allah

    ReplyDelete
  40. Tak yah kongsi2 suami....lah ! Sim card telefon pun saya tak rela biar masuk kat telefon orang lain....lagi pulak organ lelaki suami tu....eeeeekkkkk....

    ReplyDelete
  41. Haha...gelak aku bace komen sorg2.... Papepon doakanla yg terbaik bg dorg....

    ReplyDelete
  42. Jangan komen yg anda lempar itu menjadikan anda kufur..nauzubillah.

    ReplyDelete
  43. Setiap apa yg blaku telah Allah tulis sebelum kita dilahirkan.jodoh..ajal..rezki..rugi..sebanyak mana kita mengutuk sesuatu ciptaanNya..sama seperti hambaNya mengutuk Maha Pencipta.jika perkahwinan telah berlaku..doakan semoga umat Muhammad yg lain tidak melakukan kesilapan tersebut.Allah telah menciptakan mereka berjodoh..itu sudah ketentuan walaupun xseindah seperti pasangan lain.bukan niat menyebelahi mana2 pihak.apa yg blaku hanya mereka yg mengetahui..b

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bl jd mcm ni..br nk balik kpd takdir..kpd apa yg tertulis..mmg tertulis nasib Dayana begitu..

      Delete
  44. Manusia semuanya pernah melakukan kesilapan.. Semoga dayana tabah dlm menghadapi ujian dariNya.. InsyaAllah..ade hikmah disebalik sesuatu kejadian...

    ReplyDelete
  45. Setuju..jadikan kisah ini pedoman bkn kita kuarkan kata2 yg nista..apabila manusia itu berkahwin..maka terbinalah 1 masjid.doakan masjid tersebut kukuh dan berguna utk islam.xsalah jika memberi peluang jika betul perkahwinan telah berlansung..

    ReplyDelete
  46. Asraf tahniah. U sudah pilih jalan halal. Pedulikan kutukan org. Memang bila berkhwin anak adam syaitan2 akan menangis. Ko jaga2..sb setan2 akan ganggu lg. Jgn lupa pd tanggung jwb. Mohon pertolongan Allah sb jalan mu pilih penuh berliku.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Org x kutuk sbb kawen dua, org kutuk cara kawen tu. Maka ramailah yg pakat2 buat gitu ye, hormat tu letak je bwh tapak kaki

      Delete
  47. Dayana..support suami u. Kamu diuji Allah. Buktikan kamu adalah isteri yg baik. Insya Allah kamu selamat dunia akhirat.

    ReplyDelete
  48. Apa yg da blaku telah pn berlaku..dhalang @ cuba meruntuh @ mendoakan keruntuhan kebahagian sesama umat akan menjadikan kemenangan syaitan laknatullah..
    Buat dayana : jadikan iman yg mmimpin akal
    buat sakinah : ujian buat anda telah ditetapkan..kutukan & makian umat ini akan berterusan..moga jadi isteri yg baik..
    Buat ashraf : ini tanggungjawab yg telah kamu terima.lansungkan dgn adil kepada keduanya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bagaimana nk berlaku adil klau dr awal sudah menipu?

      Delete
  49. Wahai ibu2 di luar sana, didiklah anak2 lelakimu agar beradap, menghormati manusia dan perasaan manusia. Didiklah anak2 perempuan dengan sikap malu kepada Allah dan diri sendiri, maka dia akan malu kepada org lsin jg. Setiap perbuatan ada balasannya. Jgn hanya kerana wajah kacak, segalanya milikmu

    ReplyDelete
  50. Dayana..tiada hijab doa seorang yg teraniaya, maka doalah yg baik2 untuk dirimu

    ReplyDelete
  51. menyampah dgn ustazah2 & ustaz2 segera nie... kalau baik sgt tak baca arr gossip artis nih....gi mengaji alquran tuh...lagi baik....ashraf muslim....satu dunia taw awk kaki temberang!!

    ReplyDelete
  52. INI LAH UCAPAN NYA YANG KU ANGGAP TIDAK HONEST. CHEAP PUBLISITI! SEE WHAT HE DID TO HIS WIFE.. TOO YOUNG TO BE IN THIS SITUATION.. UNTUK DIMADUKAN! GILERR PUNYA LAKI! YOU HURT DAYANA AND RUIN HER FUTURE! TAKE CARE DAYANA, FIGHT FOR YOUR RIGHT!

    “Saya bahagia sekarang dan benar-benar miliki apa yang pernah saya bayangkan. Perkenalan, mengenali hati budi dan terus mengikat tali pertunangan hingga kini berjaya mencatur langkah ke sebuah fasa perkahwinan, ia saya sifatkan sebagai satu keikhlasan, jujur dan rasa yakin.

    “Dayana memang pilihan saya kerana dia memiliki apa yang saya inginkan. Bukan sekadar solehah dan berbudi pekerti, malah dia begitu memahami dan punya keserasian dengan saya membuatkan sepanjang perkenalan ini saya begitu selesa dan percaya dengannya.

    “Insya-Allah inilah kebahagiaan yang saya cari dan apa yang perlu kini adalah komitmen dengan meletak sepenuh fokus untuk membentuk keluarga sempurna,” jelasnya yang tidak memikirkan soal anak sebaliknya menyerahkan semuanya kepada takdir dan rezeki.

    ReplyDelete
  53. Salute to Dayana! dia memiliki kesemuanya... Berpelajaran (Gelaran Doktor!), berbudi perketi, solehah, (Sakinah ?? cuma perampas suami, perosak kebahagian rumah tangga orang,,agaknya pelajaran peringkat kat lutut dia je)
    Take care Dayana, semoga tabah menghadapi cubaan Nya.

    ReplyDelete
  54. Kesian ko Dayana. Baru saja berkawin 2 tahun, masih dianggap dalam bulan madu.. sudah dimadu pula. Ashraf ni agaknye kena ilmu hitam si sakinah tu. Hj Lokman cuba tilik2 siapalah tau dia tu sudah dipukau ilmu hitam.. kenapa pula kawin kat Thai!

    ReplyDelete
  55. Kesian dkt dayana.ujian Allah itu dtg dlm plbagai bntuk yg trkadang kite xsangka2. tetaplah tabah n redha..mana tau brkat ksabaran dayana akan brbls dkurniakan cahaya mata secepat mgkin drNya,Aamiin.

    ReplyDelete
  56. Bina kebahagiaan atas air mata org lain...

    ReplyDelete
  57. Xsedar diri ko asyraf......

    ReplyDelete
  58. Berlaku adil itu yg pnting..tp klu aku jd dayana..aku mntak lpas kn je aku..sbb aku x suke brkongsi..mgkn ade jodoh yg lbih baik kt luar sane..mane tau kn...(lu pikirla sndiri..)

    ReplyDelete
  59. Sakinah..sakinah...sakinah.
    Walau asraf kate ko x salah..tpi bg aku ko ttp salah..terang2 dia dh ade bini ko layan dia wat ape...smpi ati ko mnghancurkn hati wanita yg bgelar istri...mcm mn smua ni trjadi pd ko?? Byangkanlah......

    ReplyDelete
  60. Cuma nak tanya......poligami adalah dibenarkan dalam islam, tidak diragukan dan pasti benar kerana ada termaktub dlm al quran.....namun nabi kita sendiri tidak pernah memadukan khadijah sepanjang hayat khadijah....hayati mengapa nabi mengahwini wanita2 selepas wafatnya khadijah dn siapakah wanita2 yang dikahwini nabi dan apa tujuannya.....jgn gunakan alasan2 yg mengundang org memandang serong kpd agama islam yang suci jika dilakukan sesuatu itu hanya kerana nafsu....buruk padahnya.

    ReplyDelete
  61. No komen. They already grown up. Let them handle their own future. Long time ago I respected u. Now, I can't find on what reasons to stay respecting u. You broke the promise then u'll bear the consequences. Just please be fair. It'll be a waste if u let go a good woman like dayana. And for sakinah, Hidup sbagai isteri kedua ni susah tau. kdg2 raya pun xleh raya ngan husband. Maybe you already make some deals with dayana about some things when both of u go for a "women talk". Whatever it is, please remember that people will keep talking bad about u but really, u can't regret what u've done if u wanna be happy. Cuma satu je, maybe u can learn something from dayana. For dayana, stay strong. Life is always like that. upside down. and men are always like that, cannot be trusted. Keep going and Trust Allah for what happens. Sometimes, we don't always get what we want. Keep living sis! You're really kind and I respect u very much. Really adore ur kindness. Stay strong and live ur life. :)

    ReplyDelete